Bekijk nieuws

Op deze pagina vindt u de nieuwste trends en acties op het gebied van chiptuning, AdBlue systemen en meer!

Wat houdt AdBlue in?

Wat houdt AdBlue in en waar dient het voor?

Wat is AdBlue?

AdBlue is een merknaam voor een vloeistof die wordt gebruikt om uitlaatgassen van dieselvoertuigen te reinigen en te verminderen. De chemische naam van AdBlue is ureumoplossing van 32,5% en het is een kleurloze, niet-giftige en niet-ontvlambare vloeistof die bestaat uit gedemineraliseerd water en ureum.

Wanneer AdBlue aan de uitlaatgassen van een dieselvoertuig wordt toegevoegd, reageert het met stikstofoxiden (NOx) die in de uitlaatgassen aanwezig zijn. De reactie zet deze NOx om in onschadelijke stikstof en waterdamp, die veilig in de atmosfeer kunnen worden afgevoerd.

AdBlue wordt gebruikt in SCR (Selective Catalytic Reduction) -systemen, die worden aangetroffen in dieselvoertuigen zoals vrachtwagens, bussen en personenauto's. Het is een belangrijk middel om te voldoen aan de emissienormen voor voertuigen die in veel landen van kracht zijn.

Waar komt AdBlue vandaan?

AdBlue is een handelsmerk van het Duitse chemiebedrijf BASF. Het werd in de jaren negentig ontwikkeld als een additief om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) te verminderen in dieselvoertuigen. De ontwikkeling van AdBlue was een reactie op de toenemende druk van regelgevende instanties en milieuactivisten om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

Het idee van het gebruik van ureum als additief voor emissiereductie was echter niet nieuw. Het werd al in de jaren zeventig onderzocht en toegepast in de chemische industrie en de landbouwsector. De toepassing ervan in de automotive sector werd echter pas later ontwikkeld en verfijnd.

Tegenwoordig wordt AdBlue geproduceerd door verschillende bedrijven over de hele wereld, niet alleen door BASF. Het wordt verkocht in verschillende verpakkingsformaten en wordt gebruikt in dieselvoertuigen over de hele wereld om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en te voldoen aan de strenge emissienormen.

WhatsApp Steun